RIDDARHUSSALEN, RIDDARHUSET

Riddarhussalen är ett av de mest betydelsefulla rummen i svensk historia och ett monument över den svenska stormaktstiden. Det är en plats dit människor har kommit från när och fjärran under århundradenas lopp för att ta del av politik, kultur och vetenskap.


Den imponerande samlingen av 2332 adliga vapensköldar som täcker salens väggar ger salen både en unik atmosför såväl som akustik.


Sedan 1866 äger adelsmöten rum i Riddarhussalen vart tredje år för beslut som rör förvaltningen av Riddarhuset.


Redan under 1700-talet blev Riddarhuset ett kulturellt och vetenskapligt centrum. Här har otaliga konserter ägt rum sedan 1731, då Riddarhussalen etablerades som Stockholms första publika konsertsal.


Många av musikhistoriens främsta verk har haft sin svenska urpremiär i salen, bland andra Händels Messias, Mozarts Requiem och Haydns Skapelsen. J.H. Roman 'den svenska musikens fader' startade 1731 en tradition med kammarmusikkonserter i Riddarhussalen. En tradition som vi på Stockholm Chamber Music tycker oss följa.

SEVENBOMSALEN, STADSMUSEET

Stockholm Chamber Music arrangerar kammarmusikkonserter i Stockholm. Efter 3 år i KARL XV-salen på Stockholms Slott, i ett samarbete med Royal Festivals, flyttade vi 2018 till Riddarhuset för konserter i Riddarhussalen! 2024 ägde dock konserterna rum i vackra Sevenbomssalen på Stockholm Stadsmuseum. Detta eftersom stora delar av Riddarhuset renoveras. Konserterna blev uppskattade och nu arrangeras årligen konserter även i denna vackra lokal. Ni kan läsa om dessa konserter här: Kammarmusik på Stadsmuseet.


Rummet har fått sitt namn efter Carl Johan Sevenbom, en konstnär som fick i uppdrag av staden att måla av olika platser under 1700-talet. Flera av hans tavlor pryder nu väggarna i rummet och hans konst ingår i Stadsmuseets konstsamling. Under 1700-talet höll frimurare till här, sedan blev det katolsk kyrka, teater, bal- och konsertlokal och pojkskola.


Stadsmuseet ligger i Södra stadshuset vid Ryssgården vid Slussen. Trappor och hiss leder ner till Stadsmuseets huvudentré på gården, plan 0. Enklaste sättet att ta sig hit är till fots, cykel, tunnelbana eller buss.


Kollektivtrafik:

Tunnelbana till Slussen, utgång Södermalmstorg. Buss 2, 3, 53, 55, 57 och 76 till Södermalmstorg.


Färdtjänst:

För dig som åker färdtjänst är adressen Peter Myndes backe 2. Här på Ryssgården finns entréhiss.


.

KONSTNÄRLIG LEDARE, DAVID HÄRENSTAM

David Härenstam har efter att ha avslutat sina högre musikerstudier med en Advanced Diploma för Professor John Mills vid Royal Welsh College of Music and Drama, medverkat på många CD, radio och TV inspelningar. Han har turnerat i Europa, Kina och Australien som solist och i olika ensembler. Musik som sträcker från Argentinsk tango och klassisk musik till nutida konstmusik.

David har också spelat in en rad skivor i eget namn som prisats av internationell press, och medverkat på inspelningar med ett stort antal musiker från cellisten Andreas Brantelid och violinsten Nils-Erik Sparf till Nya Zeeländska sångerskan Sophie Moleta eller Dramatenskådespelerskan Stina Ekblad.

'); fbq('track', 'PageView');